Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

Εδιμβούργο

Πόλη: Εδιμβούργο

Χώρα: Σκωτία

Πληθυσμός: Περίπου 450.000 κατοίκους

Νόμισμα: Λίρα Αγγλίας


Χιονισμένο Εδιμβούργο

Πότε να πάτε
Το Εδιμβούργο είναι ένας προορισμός για όλη την χρονιά. Τους καλοκαιρινούς μήνες πραγματοποιούνται πάρα πολλές εκδηλώσεις και φεστιβάλ. Ο καιρός είναι απρόβλεπτος όπως σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο ακόμη και το καλοκαίρι. Τον χειμώνα θα συναντήσετε σύντομες χιονοπτώσεις, και βροχοπτώσεις κατά την διάρκεια όλου του έτους. Η θερμοκρασία το καλοκαίρι κυμαίνεται απο 15-22 βαθμούς C και τον χειμώνα από 1-7 βαθμούς C.

Πώς να πάτε
 Η low cost αεροπορική εταιρία Easyjet πραγματοποιεί 2 φορές την εβδομάδα το δρομολόγιο Αθήνα-Εδιμβούργο. Εναλλακτική λύση είναι οι πτήσεις προς Λονδίνο και από εκεί με ανταπόκριση για Εδιμβούργο. Το αεροδρόμιο του Εδιμβούργου απέχει 11χλμ. περίπου από το κέντρο της πόλης. Για να μεταβείτε στο κέντρο υπάρχει λεωφορείο κάθε 15 λεπτά και ταξί(τα οποία δεν συνιστώ γιατί είναι ακριβά).

Ιστορικές πληροφορίες 

Το Εδιμβούργο είναι η πρωτεύουσα της Σκωτίας από το 1437 και η 2η μεγαλύτερη πόλη της. Η ονομασία της πόλης προέρχεται από το βρυθονικό Din Eidyn (Φρούριο του Έντιν), ενώ αναφέρεται και σε ένα ποίημα του 600 μ.Χ. με τίτλο Y Gododdin. Μετά την πολιορκία του από τους Άγγλους, μετονομάστηκε σε Εδιμβούργο. Το Εδιμβούργο συχνά αποκαλείται "Αθήνα του Βορρά" για πολλούς λόγους. Μια πρώτη σύγκριση μεταξύ των δυο πόλεων φανέρωνε ότι είχαν την ίδια τοπογραφία, καθώς η Παλιά Πόλη του Εδιμβούργου αντιστοιχούσε με την Ακρόπολη στην Αθήνα. Κι οι δυο πόλεις βρίσκονταν σε πεδιάδα, που κατέληγε σε λιμάνι: ο Πειραιάς στην Αθήνα και το Λιθ (Leith) στο Εδιμβούργο.
 Η Παλιά και Νέα Πόλη του Εδιμβούργου έχουν χαρακτηριστεί ως Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCΟ από το 1995 ενώ το 2009 ψηφίστηκε ως η καλύτερη πόλη για να μένει κανείς στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Αξιοθέατα
Στην κορυφή ενός ανενεργού ηφαιστείου, το κάστρο του Εδιμβούργου δεσπόζει σχεδόν 800 χρόνια και αποτελεί εθνικό είδωλο και είναι το πιο δημοφιλές αξιοθέατο της χώρας.

Δεν πρέπει να παραλείψετε να επισκεφθείτε τα δύο υπέροχα νεοκλασικά κτίρια του 19ου αιώνα που στεγάζουν την Εθνική Πινακοθήκη της Σκωτίας. Φιλοξενεί αριστουργήματα των Τιτσιάνο, Ελ Γκρέκο, Ρούμπενς, Ραφαήλ και άλλων.

Κατεβαίνοντας από τον λόφο του κάστρου συναντάμε το παλάτι του Χόλιρουντ, ένα από τα «εξοχικά» της βασιλικής οικογένειας. Το «Βασιλικό Μίλι», ο δρόμος που διασχίζει την Παλιά Πόλη, είναι ένα αληθινό υπαίθριο μουσείο με φόντο ιστορικά κτίρια και τον καθεδρικό ναό του St. Giles.

Σε κοντινή απόσταση (1,5χλμ περίπου) από το κέντρο του Εδιμβούργου εκτείνεται ο Βασιλικός Βοτανικός Κήπος που αποτελεί μια όαση από χιλιάδες είδη φυτών.

Ο λόφος Κάλτον υψώνεται πάνω από την πόλη χαρίζει πανοραμική θέα της πόλης.

Αξίζει μια επίσκεψη στο παρεκκλήσι Ρόσλιν (11 χλμ. εκτός πόλης), που έγινε γνωστό από τον "Κώδικα Ντα Βίντσι" του Νταν Μπράουν και συνδέεται στενά με τον θρύλο του Άγιου Δισκοπότηρου. Κάθε χρόνο το επισκέπτονται εκατομμύρια επισκέπτες.

Συγκοινωνίες
Το Εδιμβούργο αξίζει κανείς να το «περπατήσει», για να νιώσει την ομορφιά του. Παρ' όλα αυτά, υπάρχει οργανωμένο δίκτυο λεωφορείων και στους δρόμους κυκλοφορούν συνεχώς ταξί. Ο σιδηροδρομικός σταθμός Edinburgh Waverley συνδέει το Εδιμβούργο με τις κυριότερες πόλεις της Μεγάλης Βρετανίας, ενώ το αεροδρόμιο βρίσκεται 30 λεπτά από το κέντρο (www.edinburghairport.com).

Φεστιβάλ
To Διεθνές Φεστιβάλ του Εδιμβούργου  και το Fringe Festival που διοργανώνονται κάθε Αύγουστο συγκεντρώνουν εκατομμύρια ανθρώπους από κάθε γωνιά της Γης, για ένα μήνα γεμάτο μουσική, χορό, θέατρο και πολλές εκπλήξεις.


Φαγητό
Στο Εδιμβούργο θα βρείτε πολλά εστιατόρια που έχουν διεθνή κουζίνα αλλά και εστιατόρια που προσφέρουν την τοπική παραδοσιακή κουζίνα. Η λίστα εδώ μπορεί να σας βοηθήσει.

Διασκέδαση
Στη Rose Street συγκεντρώνονται οι παμπ της πόλης, στην George Street τα μπαρ και τα κλαμπ.
Δοκιμάστε το Captain's Bar για ωραία ατμόσφαιρα με live Scottish and Irish Music! Address - 4 South College Street | Midlothian, Εδιμβούργο EH8 9AA, Σκωτία (Cowgate).
Δοκιμάστε το  Bow Bar! Address - 80 W Bow, Εδιμβούργο EH1 2HH, Σκωτία (Grassmarket).
Και το Dragonfly Cocktail Bar! Address - 52 West Port, Εδιμβούργο EH1 2LD, Σκωτία (Grassmarket).


Shopping
Η Princes Street είναι ο πιο εμπορικός δρόμος της πόλης, με καταστήματα κάθε τύπου . Στην George Street θα βρει κανείς τα πιο κομψά και ακριβά μαγαζιά.

Διαμονή
Η διαμονή στο Εδιμβούργο ειναι λίγο ακριβή, όμως μπορείτε να βρείτε δωμάτια και σε προσιτές τιμές. Αν θέλετε να επισκεφθείτε την πόλη τον Αύγουστο, προτείνουμε να κάνετε την κρατησή σας καποιους μήνες νωρίτερα, λόγω του Φεστιβάλ η ζήτηση θα είναι αυξημένη.
www.booking.com



                                                              Να έχετε ένα καλό ταξίδι!






Πηγές
www.tripadvisor.com
www.visitscotland.com
www.traveldk.com
www.wikipedia.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύονται παντός είδους υβριστικά, ρατσιστικά και κάθε είδους σχόλια που προσβάλλουν την προσωπικότητα του ανθρώπου! Σε περίπτωση τέτοια κάθε μέλος θα διαγράφεται.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.